2017 Preek zondag 21 mei AnnaBon

Laat ons de geest van de waarheid in ons leven omarmen

 

Jezus zegt, ” De Geest van de waarheid, voor wie de wereld niet ontvankelijk is, omdat zij Hem niet ziet en niet kent”.  Beste broeders en zusters, de wereld kan niet met de waarheid leven. We leven allemaal in een denkbeeldige wereld. We leven graag in een fantasiewereld. We houden ervan om veel vals idee te volgen om ons leven en de samenleving te verbeteren. We houden van vliegen in de lucht en we willen liever niet op de grond blijven. We vinden de waarheid saai. Bijvoorbeeld: films worden gemaakt met veel fantasieën met muziek en technische effecten. Als ons gewone dagelijkse leven als film wordt opgenomen, zal het saai zijn voor mensen. Om een film interessant te maken, moeten er fantasieën, verbeelding en wat leugens zijn. Er zijn overdrijvingen, interessante leugens en geruchten in de dagbladen. Er zijn cut-throat competities tussen de massamedia. Ze proberen constant de standaard van hun media te behouden. Daarom zijn de nieuwsgevers verplicht sensationeel en glamoureus nieuws op de voorpagina te plaatsen om de aandacht van de mensen te trekken. Massamedia spelen met de woorden om mensen nieuwsgierig te maken naar hun onderwerpen. Ze spelen heel kunstig met de menselijke geest. Zij weten dat onze menselijke geest onbewust verlangt naar sensationeel nieuws, vermaak en fantasieën.

De waarheid is vervelend en saai voor de menselijke geest. Daarom zijn we bang om de waarheid  te brengen. Als je een geestelijke persoon bent, dan ben je vreemd voor deze wereld en je bent een grote bedreiging voor deze wereld, omdat je alleen de waarheid in alles ziet. Kijk uit, je kan valselijk vervolgd en zelfs gekruisigd worden. De waarheid betekent het zien van de dingen zoals ze zijn. We zien ze objectief. We voegen er niets verder aan toe. Vanuit het verleden hebben we van de samenleving zo veel vals idee en vooroordelen geleerd, zonder overtuiging. Als we feiten tegenkomen, accepteren wij ze niet zoals ze zijn. Wij geven onze betekenissen en vooroordelen aan hen. We proberen ze te laten passen in onze opvattingen en vooroordelen. Het is gevaarlijk. Zo kunnen we fundamentalisten worden. Wat ik weet is de honderd procent waarheid en anderen zijn verkeerd.

God heeft de geest van de waarheid over ons gestuurd, zodat ieder van ons de geest van de waarheid bezit. Laat ons de geest van de waarheid in ons leven omarmen. Wees nooit angstig om de waarheid te spreken. De waarheid geeft ons morele moed en innerlijke vrijheid om ons leven meer zinvol te leven. De waarheid leeft voor altijd.  Leugens zijn tijdelijk en ze zullen verdwijnen als mist, in het licht van de waarheid. Als je, als een spirituele persoon, leugens en bedrog in de wereld ziet,  maak je geen zorgen of wees niet geërgerd. Begrijp de aard van de wereld met liefde en mededogen. Het niveau van begrip en de groei van spiritualiteit varieert van persoon tot persoon. De persoon die in leugen leeft, kan wat meer tijd nodig hebben om de waarheid te realiseren. Uiteindelijk regeert de waarheid voor altijd. Wij zijn onderdeel van de wereld.  We zijn niet ver weg van de wereld. Als we in ons dagelijks leven leugens tegen komen, bedrog, discriminatie en politieke spellen, begrijp dan de aard van de wereld in het licht van de evangelie lezing van vandaag: ‘De wereld kan niet met de waarheid leven’. De geest van de waarheid geeft ons kracht om de waarheid te begrijpen. Laat ons niet alleen in leugens en fantasieën belanden. Laat ons verder gaan en de onderliggende waarheden achter alle acties van de wereld begrijpen. Laat ons altijd in de geest van de waarheid blijven. De geest van de waarheid zal ons vrijmaken. Amen

Pater James Arul SVD