2018 Preek zondag 8 april AnnaBon

Preek zondag 8 april 2018 Anna-Bonifatius

Laat ons nooit twijfelen aan de aanwezigheid van God

Want God is voor ons een onbegrijpelijk mysterie

Een twijfelende en sceptische houding is onderdeel van ons menselijk leven. Waarom worden we sceptisch? We worden gemakkelijk in ons dagelijks leven bedrogen. De producten worden in de winkels verkocht in  aantrekkelijke verpakkingen.  Soms bedriegen  die glimmende verpakkingen ons. In de zakenwereld krijgen we diverse informaties en  hebben we veel   keuze van producten. Als gevolg hiervan raken wij in de war en weten  we niet meer of iets  van goede kwaliteit is. De bedrijven besteden veel geld aan mooie  verpakking en advertenties, in plaats van de kwaliteit van hun producten te verbeteren. Bedrijfsstrategie in het verlenen van vrijwilligerswerk, de concurrentie in de verkoop en de politieke motieven achter de liefdadigheidswerken maken ons steeds meer sceptisch over alles.

Deze sociale factor heeft een sterke invloed in alle lagen van ons leven. Als iemand goede daden doet, denken we sceptisch over de motieven van zijn handelingen.  In Nederland vroeg iemand me nieuwsgierig: “waarom ben je hier in Nederland? Wat is jouw motief? Ben je hier om geld te verdienen?” Natuurlijk …! Hun oordeel is juist, van uit hun eigen perspectief. Zij hebben het misbruik gezien en  zij hebben de schandalen van het verleden ervaren. Volgens hen heeft religie zijn betekenis in Nederland verloren. De aanwezigheid van priesters hier lijkt verdacht te zijn. Meer, het zien van een jonge priester zoals ik lijkt vreemd en verdacht .

Hun sceptische vragen beantwoord ik  altijd eerlijk. “Mijn motieven zijn duidelijk. Om priester te worden had Ik  een   lange training van dertien jaar. In  die tijd was ik diep overtuigd van mijn religieuze roeping. Als religieus, geef ik al mijn verdiensten aan mijn religieuze congregatie en  ik  krijg slechts 50 euro per maand als zakgeld voor mijn persoonlijk gebruik.” De vragenstellers worden meestal verrast door dit antwoord. Sceptische vragen zijn soms goed om exacte feiten te weten te komen. Maar we kunnen niet alles op een kritische manier bevragen  zo als de twijfelende Thomas deed. Door twijfelende houding kunnen we geen goede relatie met elkaar opbouwen en  denken we alleen aan de donkere kant van de persoon. Sceptici zien meestal negatieve dingen in alles, hoewel er ook veel positieve dingen bestaan.

Sceptici zijn volledig afhankelijk van wetenschappelijke feiten en concrete waarnemingen. Maar we moeten wel weten dat wetenschappelijke ontwikkelingen niet honderd procent vaststaan. Want ze  kunnen door nieuwe ontdekkingen worden ingehaald. Er is geen eindpunt voor de ontwikkeling van de wetenschap. Onze vijf zintuigen zijn eigenlijk beperkt. Bijvoorbeeld:  Als ik verkouden ben, proef ik mijn eten niet goed en  als ik last van mijn ogen heb, zie ik niet goed, als ik last van mijn oren heb, hoor ik niet echt goed.   Er zijn echter feiten en concepten die verder gaan dan onze   zintuigen. Bijvoorbeeld:  waarden zoals goedheid, liefde, waarheid, rechtvaardigheid, wijsheid en medelijden zijn onzichtbaar, maar ze bestaan ​​ werkelijk. Op dezelfde manier zijn God, ziel en leven na de dood realiteiten die buiten onze menselijke logica  liggen. Ze bestaan ​​en ze maken ons leven zinvoller en geestelijker.

God is een onbegrijpelijk mysterie. Hij valt buiten onze wetenschappelijke kennis en zintuigen. We zouden geen twijfels moeten hebben over zijn aanwezigheid in de wereld.  Het is voor ons  heel moeilijk om zijn wegen te begrijpen. God, die de wereld heeft geschapen, weet hoe we de wereld moeten verzorgen. In tijden van twijfel en verwarring, mogen we ons toevertrouwen aan de voorzienigheid van God. Als we God’ s aanwezigheid in ons dagelijks leven ervaren, mogen we ook tegen hem zeggen zoals Thomas, “mijn Heer en mijn God …!”    Amen

Pater James Arul SVD