Introductie van de stadsdiaken Amsterdam

Colm Dekker, stadsdiaken

Per 1 maart is Colm Dekker begonnen als stadsdiaken vanuit de Caritas van de diverse parochies in Amsterdam. Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft hem aangesteld. Voor de Caritas is het van belang dat PCI’s en caritasgroepen elkaar leren kennen en tot meer samenwerking komen.

Colm zal tevens een verbinding leggen met de gemeenschap Sant’Egidio. Samen met zijn vrouw Corine van der Loos, is hij één van de dragende krachten van deze gemeenschap.

De kerk zoekt in onze tijd naar nieuwe wegen. Daarbij blijft de zorg voor de armen één van de pijlers waarop ons geloof gegrondvest is.

Juist het actief de handen uit de mouwen steken door vanuit de Caritas iets te doen voor kwetsbare mensen in de samenleving, is een terrein waarop inspiratie en geestdrift te vinden is. Ook jongeren kan dit opnieuw in verbinding met de kerk brengen. Vanuit deze gedachte heeft het bisdom besloten tot deze stap.

De officiële omschrijving luidt aldus:

De Stadsdiaken is geroepen als bemiddelaar tussen de Kerk en de armen (zie Handelingen 6, 1-7).
Hiermee helpt de Stadsdiaken het profiel van de katholieke kerk in Amsterdam en daarbuiten te veranderen en worden de armen gehoord, gezien, geliefd en indien mogelijk, geholpen.
Tegenwoordig werkt de kerk hard om te overleven en slaagt ze er niet in jongeren of mensen buiten de kerk aan te spreken, terwijl veel mensen tegelijkertijd in de huidige samenleving worden buitengesloten zonder de kerk aan hun zijde te vinden.
De taak van de stadsdiaken zal bestaan uit het bouwen van bruggen tussen de armen en degenen binnen en rond parochies in Amsterdam en omgeving die hen willen helpen. De Stadsdiaken wil dit doen door een aantal dingen samen te brengen: sociale betrokkenheid, concrete hulp en activiteiten aan de ene, actieve, kant, en inspiratie en bezieling aan de andere, geestelijke, kant.