Nieuwsbrief zondag 29 augustus 2021

De Kleine Samenspraak

Deze zondagsbrief is een wekelijkse uitgave van de ABG-parochie in Amsterdam-Oost

 29 augustus 2021               22ste Zondag door het jaar

Agenda

Zondag29 aug10.30 uurEucharistieviering, AnnaBon, P. Marianus, SVD
Zondag29 aug10.30 uurWoord en Communieviering, Gerardus, Jaap van der Meij
Zondag5 sept10.30 uurEucharistieviering, AnnaBon, P. Marianus SVD
Zondag5 sept10.30 uurWoord en Communieviering, Gerardus, Zr. Melina, SSpS

Stolperstein voor de laatste voorzanger van de Joodse Indische Buurt

Iedereen kent wel de Stolpersteine (Struikelstenen) die her en der in Amsterdam in het plaveisel geplaatst zijn. Het zijn er inmiddels wel duizenden. Elke steen gedenkt een slachtoffer van de Holocaust.Op 1 september worden er een 4 stenen geplaatst vóór het pand Linnaeuskade 33 voor de familie Verdoner. Samuel Verdoner was de laatste gazzen (voorzanger) van de Indische Buurt. Iedereen is van harte welkom om om 11 uur de plaatsing van de vier stenen bij te wonen.

De Joodse vereniging Rechouwous, die een eigen synagoge in de buurt had, was tot in het jaar 1940 actief. Op woensdag 1 september 2021 wordt om 11 uur een viertal Stolpersteine geplaatst ter herdenking aan deze voorganger Samuel Verdoner, zijn vrouw en hun twee dochtertjes, Samuel Verdoner ging in zijn middelbare schooltijd in Betondorp naar het Nederlandsch Israëlietisch Seminarium in de Rapenburgerstraat, en studeerde in 1931 af als godsdienstonderwijzer en besnijder.

Al eerder was Samuel actief geworden bij de synagoge van de Joodse vereniging Nachaliël, die in het verenigingsgebouw op de Brink in Betondorp samenkwam. Samuel bleek een mooie stem te hebben en toen in 1934 de gazzen, de voorzanger, van de synagoge in de Indische Buurt, een baan aangeboden kreeg in Maastricht, werd Samuel benoemd als voorganger en godsdienstleider bij Rechouwous, de Joodse vereniging voor de Indische Buurt.

De synagoge, die eerder in de Molukkenstraat zat, was in die periode op diverse locaties op de Insulindeweg te vinden, en het laatste in een voormalige melkwinkel aan het eind van de Javastraat, in de buurt van het Flevopark.

De synagoge van de Indische Buurt had in de jaren richting de oorlog geen bloeiend bestaan meer. Er was veel concurrentie van de grote synagoge op de Linnaeusstraat, de crisis zorgde ervoor dat velen hun lidmaatschap noodgedwongen moesten opzeggen, en de ontwikkelingen in nationaal socialistisch Duitsland werden steeds beangstigender. Toch besloot de Joodse vereniging voor de Indische Buurt in 1940 een nieuw initiatief te beginnen om maar zoveel mogelijk afgevallen Joodse bewoners van de Indische Buurt terug te winnen voor het geloof. Er werd zelfs een nieuwe uitgave van het tijdschrift Rechouwous-dat eerder tijdelijk in de jaren twintig verschenen was-gepubliceerd, die voor zover bekend in januari t.m. april 1940 verschenen. Ook in augustus 1940 is nog eenmaal sprake van een nieuw bekeringsinitiatief richting de voormalig Joodse bewoners van de buurt. Daarna zwijgen de bronnen.

Samuel Verdoner, zijn vrouw Marie Verdoner-Wagenaar en dochtertjes Nannie Carry en Carry Josephina werden in 1944 in Auschwitz vermoord. Ter herdenking zullen op woensdag 1 september 2021 bij hun laatste adres op Linnaeuskade 33 om 11 uur vier Stolpersteine worden geplaatst. Tevens zal dan het eerste exemplaar van een klein boekje ter herinnering aan deze laatste gazzen van de Indische Buurt worden uitgereikt. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Dat wordt zeer gewaardeerd. Het is belangrijk dat wij nooit vergeten wat hier tachtig jaar geleden gebeurd is, toen bijna al onze Joodse buurtgenoten in Amsterdam Oost door de nationaal socialisten werden meegevoerd en vermoord.

Het leggen van onderstaande Stolpersteine is een uitvloeisel van een crowdfundingsactie in de Indische Buurt. Rogier Schravendeel

Aanmelden zondagsviering 12 september

In verband met de afwezigheid van de zusters op 9-12 september 2021, gelieve aan te melden vóór 8 september voor de viering van 12 september.

Bestemming collecte 29 augustus 2021 Gerardus Majella

Voor de pastorale zorg in onze gemeenschap.

INTENTIES

Onze zieken

Montse van den Emster ABG *  Irish Khan AB * Hermien Fosch AB * Hilda Coutinho-Post AB * Daisy Etnel AB * Alma Gunsing AB *

Een zieke zus en schoonzus G* Prakash (om genezing) G * Julia Maria Biegman G * Norma Burgzorg G * Jennifer Harrefelt G * Ynskje Tirro G * Loes Limon G * Norma Garden G * Tiny Klerks G * Patricia Dongor G * dhr. Zeegelaar G * mevr. Bunck G * Silvana Dongor G * Jun Tidula G * Leo Mangelmans G * Zora G * Eduard Mangal G * dhr. Silva G * mev. Huls-Akker G * en voor degenen die hen verzorgen.

Onze overleden

Surono Atmopawiro *

Zondag 29 augustus AnnaBon

Pastor Leo Nederstigt * Nanda Graanoogst * en voor al onze dierbare overledenen.

Zondag 29 augustus Gerardus Majella

Henderik Bruinsma en Helena Johanna Bruinsma-de Ridder * Mariano Castillo * Cresencia Castillo * Gaudencio Balio * Arcadia Balio * Pastor Leo Nederstigt * en voor al onze dierbare overledenen.

Vrijdag 3 september Gerardus Majella

Overleden familie van Raan-Aafjes * en voor onze dierbare overledenen.

In geval van nood kunt u bellen met de parochietelefoon: 0648954567

Kopij voor de kleine Samenspraak graag uiterlijk inleveren vóór woensdag 10.00 uur!

Wilt u deze nieuwsbrief graag digitaal ontvangen, meld u zich dan aan via mail of telefoon.

Gerardus Majellakerk: Lombokstraat 2, 1094 AL Amsterdam. Tel. 020-6650070 (secretariaat).

Anna-Bonifatiuskerk, Tweede Oosterparkstraat 246, 1092 BV Amsterdam.

Mailadres: abgparochie@gmail.com / Website: www.abgparochie.nl

Rek.nr. NL 23 INGB 0003872331

Secretariaat is geopend op vrijdag om 10.00-12.00 uur