Pastoraal Woord zevende zondag van Pasen 24 mei 2020

Jezus bidt voor ons

Pastor Marianus Jehandut

Lieve parochianen. Wij zitten nog steeds in de coronacrisis. Het virus kan nog bij iedereen komen. De angst daarvoor is nog niet uit onze samenleving. Daarom, wees voorzichtig! Men zegt dat het covid19 ons leven verandert. Dat is helemaal waar. Afgelopen dinsdagavond zei onze premier Mark Rutte bij zijn persconferentie deze bemoedigende woorden: ‘Wij mogen vertrouwen hebben, maar wij moeten waakzaam blijven.’ Deze woorden zijn de grondhouding van de, net verkondigde, versoepelde coronaregels.

Twee weken geleden heeft de overheid een routekaart opgesteld en nu gaan we ermee verder met veel hoop en vertrouwen. Er zijn 7 nieuwe coronaregels: bezoekregeling verpleeghuizen versoepeld; cafés, restaurants en terrassen open; bioscopen, musea en theaters ook open; horeca en theaters: maximaal 30 bezoekers; middelbare scholen: 2 juni gedeeltelijk open; basisscholen: 8 juni helemaal open en MBO, HBO en universiteiten vanaf 15 juni deels open.

Deze punten zijn de motor van onze samenleving voor de komende maanden. De regels zijn hard nodig om het virus te verslaan, zei Rutte. Dit is een cruciaal moment voor onze samenleving. Dit is een versoepeling van de coronaregels, maar met een noodrem, en tegelijkertijd een grote uitdaging voor ons en voor de hele Nederlandse samenleving.

Nu zitten we tussen Hemelvaart en Pinksteren. In deze moeilijke tijd horen we hoe Jezus tot zijn Vader spreekt. Hij praat niet met zijn Vader, maar Hij bidt tot Hem. Waarvoor bidt Hij dan tot de Vader in de hemel? Hij bidt voor ons die in Hem geloven: ‘Vader, Ik bid voor hen. Ik bid niet voor de wereld, maar voor de mensen die U mij hebt gegeven, – alles wat van mij is, is van U, en alles wat van U is, is van mij – en omdat zij van U zijn en omdat in hen mijn grootheid zichtbaar geworden is. Ik ben al niet meer in de wereld, ik ga naar U toe, maar zij blijven wel in de wereld (Joh 17,9-11a).’

Ik ben blij en gelukkig om te horen en te weten dat Jezus voor ons bidt. Dat is precies wat wij op dit moment nodig hebben. Met deze woorden wijst Jezus ons de weg naar de Vader. Dat wil zeggen dat wij tot God, de Vader zo vaak mogelijk gaan bidden. In ons gebed leggen we al onze angst en zorgen in de handen van God, Jezus Christus. Heer Jezus, bid voor ons en heel de wereld! Amen.

Pastor Marianus Jehandut, SVD.