Vastenactie 2017 El Salvador

In beide kerken zal worden gecollecteerd voor de Vastenactie. In de Anna-Bonifatius zijn de collectes op de zondagen 12 maart en 26 maart en in de Gerardus op de zondagen 19 en 26 maart. Dit jaar sluiten wij aan bij het centrale project van de Vastenactie.

Daarin staat San Salvador centraal. San Salvador in het algemeen en de wijken Apopa en Mejicanos in het bijzonder, gaan gebukt onder extreem veel geweld door criminele bendes, de ‘mara’s’. De mara’s hebben ieder een eigen territorium en beheersen het leven in ‘hun’ wijken volledig. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt ernstig verminkt of vermoord. Het betekent ook dat mensen niet van de ene wijk naar de andere kunnen; dan worden ze beschouwd als indringers op vreemd terrein. De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor ‘respect’, voor geld en mooie spullen en vrouwen. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan als jonge puber, zonder stabiele thuisbasis en zonder geld.

Het campagneproject 2017 van de Vastenactie – de samenwerking van een aantal katholieke organisaties – wil helpen voorkomen dat kinderen en jongeren lid worden van de bendes. Het project steunt het sociale werk van de paters Passionisten, het jeugdcentrum in Apopa en traint vrijwilligers die op basisscholen voorlichting geven. Zo willen zij de kinderen een ander perspectief bieden en ze leren dat ook buiten de bendestructuren een goed bestaan is op te bouwen.

Natuurlijk kunt u ook geld overmaken t.n.v. Vastenactie, IBAN: NL21INGB0000005850, Den Haag. Wat wordt er met uw geld gedaan? Voor 15 euro krijgt een jongere een eendaagse training tot begeleider. Voor 50 euro kan een jongere op weg worden geholpen om een eigen bedrijfje te starten. Voor 100 euro krijgen ouders en voogden een maand lang training over ethiek en opvoeding. Voor 150 euro krijgen 75 kinderen een maand lang les op het gebied van vreedzaam samenleven. Mooie initiatieven die met hulp van u verwezenlijkt kunnen worden!

Overige links:

Roderick zoek licht

Bisschop Oscar Romero